kolmapäev, 2. juuli 2014

Niisama mula ka...

Meie päevast

Hommikul ajame endid tavaliselt kaheksaks sööma. Kui ennem oli keegi (tavaliselt Angela) kohvi valmis keetnud ja lauagi katnud, siis viimastel hommikutel oleme meie olnud esimesed, kes maja esimesel korrusel asuvasse kööki jõuavad ning kohvi valmis teevad. Lahjem variant ühes spets espressokannus meile ja pigem tõrvavett meenutav espresso teises kannus pererahvale… nii et kohvi keetmise oleme selgeks saanud. Kohvi kõrvale kohalik leib (pistoccu), mida veega niisutatud ja selle peale moos.
 Peale hommikusööki toimetame talutegemisi lõunani (umbes kella poole kaheni- kaheni), siis nõud puhtaks ning meie jaoks on tavaliselt sellega päevatööd läbi.
Pealelõunane aeg on kõige mõnusam, Anu tavaliselt vaatab arvutit (algul on pilk päris rahulik, aga aina kurjemaks muutub, sest termini „internet“ võib rahulikult asendada väljendiga „interneedus“- sõnades ta ju olemas on, aga tegudes jääb nõrgaks).



Arvo kukub aga tunnikeseks voodisse pikali (päike ja pidev palavus võtavad ikka vaese mehe päris läbi).
Õhtul, kui aega antakse, saab omi mõtteid ja nähtut Sardiiniast, sõnades ja pildis, arvutisse pressida, aga mitmel korral on meid sõidutatud kogema ja nägema ikka midagi uut sellest imelisest saarest.
Oleme teinud ka ise mõned jalutuskäigud ümbruskonnas. Kahjuks ei ole siin talus jalgrattaid, muidu tõmbaks mõne pikemagi tiiru ära teha.


Õhtusöök on siin kõige uhkem söömaaeg, kui laua ääres on kõik inimesed, kes hetkel majas viibivad. Lauale tuuakse siis värsked ja küpsetatud aedviljad ja kas kala või tavaliselt mingi lihakoorem. Toitude valmistamisel kasutatakse ohtralt oliiviõli ning erinevaid juustusi, millest vanim on 2. Aastane ja tema „aroom“… Igatahes on kõik väga hästi ja maitsvalt valmistatud.
Joogiks on nii lõuna- kui õhtusöögil laual vesi ja loomulikult väga hea kohalik punane vein. Meid vaatasid siinsed inimesed väga suurte silmadega, kui said teada, et Eestis on toidukõrvaseks joogipooliseks ka lehmapiim. Siin talus lehma ei ole ja toitude valmistamisel kasutatakse kitsepiima.
Õhtusöögiks tehakse süüa tavaliselt nii palju, et seda saab ka järgmise päeva lõunasöögi ajal nautida.
Õhtune söömaaeg toimub aga väga hilja, nii umbes poole kümne paiku, kuid on olnud ka mitmeid õhtuid, kui oleme laua äärde saanud veel hiljem, olenevalt, kuidas on toit valmis saanud. Ja kestab see olemine meie jaoks umbes tund aega, kui ära tuttu kobime. Pererahvas jääb tavaliselt veidi ajaks veel juttu puhuma. 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar